Pažintinė ekskursija po LRS ir LNB

Lietuvos bibliotekininkų draugijos Mokyklų skyriaus narės 2019 m, spalio 29 d., pasinaudodamos mokinių rudens atostogų proga, susirinko prie Lietuvos rašytojų sąjungos rūmų Sirvydo g. 6, kad pamatytų įspūdingus šių rūmų užkaborius ir pasiklausytų gido, Vilniaus praeities tyrinėtojo Dariaus Pocevičiaus pasakojimų. Susipažinome su šių rūmų istorija, su visais juos valdžiusiais savininkais, su rašytojų sąjungos istorija ir bohemos pėdsakais po šių rūmų skliautais. Rašytojų sąjungos pirmininkės kabinete pamatėme vienintelį tapytą Maironio portretą, kuriame jis ne su sutana, o su kostiumu. Apsilankėme ir kavinėje bei uždarame kiemelyje, lipome laiptais – žudikais… Ekskursijos vadovas atsakė į mus dominčius klausimus, bet nepristatė (kuklumas?) savo dviejų neseniai išleistų knygų apie Vilniaus praeitį: „100 istorinių Vilniaus reliktų“ ir „Istoriniai Vilniaus reliktai 1944-1990 I dalis“. Knygas išleido leidykla „Kitos knygos“. Manytume, kad jos turėtų būti kiekvienoje, bent jau Vilniaus miesto, mokyklos bibliotekoje.
   Po to žingsniavome į kitame Gedimino prospekto gale įsikūrusią Lietuvos nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką, kuri švenčia savo įkūrimo 100-ąsias metines. Ta proga čia surengta senų retų leidinių paroda iš bibliotekos lobynų.  
Joje visuomenei pristatomi patys vertingiausi, įdomiausi, reikšmingiausi XIV–XXI a. dokumentai: knygos, rankraščiai, žemėlapiai, fotografijos, natos, šelako plokštelės. Ne vienas parodos eksponatas yra įtrauktas į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ Lietuvos nacionalinį registrą. Šimtmetį kaupta ir saugota dokumentinio paveldo visuma lankytojams pristatoma pirmą kartą. Parodos pavadinimui pasirinkta antikos laikų sentencija „Verba volant, scripta manent“ pabrėžia išsaugoto dokumentinio paveldo reikšmę, nes žodžiai nuskrenda, o raštas lieka.  Už ekskursiją dėkojame Skyriaus pirmininkei Leonijai.
   Po ekskursijos Darius Pocevičius lankėsi Vilniaus Antakalnio gimnazijos bibliotekoje, kuri įsikūrusi „reliktiniuose“ pastatuose, aprašytuose vienoje iš  minėtų autoriaus knygų. Autorius pasirašė autografus ant savo knygų linkėdamas mokiniams atminti savo tėvų ir senelių miestą ir, kad klajoti po jį niekada neatsibostų. Jei myli savo miestą – pažink jį. Miesto tyrinėtojas Darius prisipažino, kad knygos gimę iš meilės ir įsiūčio, kurį sukėlė skylėta ir baltų dėmių pilna Vilniaus istorija. Viešnagės pabaigoje svečias aplankė jį sudominusį bokštelį esantį ant gimnazijos pastato stogo.

 

This entry was posted in Be kategorijos. Bookmark the permalink.

Pirmas įrašas Pažintinė ekskursija po LRS ir LNB

  1. Danguolė Brigita:

    Buvo verta aplankyti, pamatyti, sužinoti senovinio rašytojų namų pastato istorines ir ne tik, paslaptis. Labai patiko ir M. Mažvydo bibliotekoje seniausių apkaustuotų knygų paroda ir šiltas pabendravimas prie pietų stalo kavinėje. Dėkoju.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *