Lietuvių kalbos dienos Lazdijuose

Šių metų  vasario 16 – kovo 11 dienomis vyksta  Lietuvių kalbos dienos  šalies įstaigose, visuomeninėse organizacijose ir lietuvių bendruomenėse užsienyje. Lietuvių kalbos dienų tikslas – didinti lietuvių kalbos prestižą, stiprinti lietuvių kalbos mokymosi motyvaciją, prisidėti prie lietuvių kalbos sklaidos pasaulyje, telkti bendruomenes Lietuvoje ir užsienyje.
Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijoje taip pat organizuojama daug renginių, skirtų Lietuvių kalbos dienoms. Gimnazijos skaitykloje veikia paroda ,,Senųjų knygų kalba“. Jai daug eksponatų pristatė buvęs gimnazijos geografijos mokytojas ekspertas Jonas Malinauskas. Kaip sakė gimnazijos skaityklos bibliotekininkė Daiva Mikalauskienė, parodoje galima susipažinti su 1931 metais išleistu Salomėjos Nėries poezijos rinkiniu ,,Pėdos smėly“ (Eilėraščius, sudėtus į šį rinkinį, poetė rašė dirbdama Lazdijuose), 1956 metais išleistu Kristijono Donelaičio kūriniu ,,Metai“, Dionizo Poškos ,,Mužikas žemaičių ir Lietuvos“ (1946 m.), Algirdo Palionio istoriniu veikalu ,,Vilnius – Lietuvos sostinė (1323-1948 m.), išleistu 1948 metais. Įdomūs 1925 metų leidiniai ,,Švietimo darbas“, kuriuose atsispindi įvairios temos: literatūros, dorovės, turto tvarkymo, kultūros sąvokos ir kiti.Parodoje yra nemažai leidinių, skirtų ūkininkams, apie meilę, santuoką, šeimą. Išskirtinė knyga, vadinama indų literatūros paminklu ,,Pančatantra“, versta iš sanskrito kalbos.Pasak D. Mikalauskienės, šią savaitę gimnazijoje vyks netradicinė pamoka ,,Iš kalbos ir iš gyvenimo išnykę daiktai ir žodžiai“ Jono Malinausko sukurtame muziejuje,  skirta gimtąjai kalbai, išnykusiems žodžiams bei daiktams. Mokiniai ne tik susipažins su muziejuje esančiais etnografiniais eksponatais, bet ir pieš juos, mins įvairias mįsles, spės dzūkiškų žodžių reikšmes.
Bibliotekininkė D. Mikalauskienė džiaugėsi, kad J. Malinauskas, net ir išėjęs į užtarnautą poilsį, nepamiršta gimnazijos, dažnai čia apsilanko, pats siūlo organizuoti įvairias parodas, yra suinteresuotas, kad gimnazijos moksleiviai gautų kuo daugiau žinių, pamatytų senovinius ir kitus eksponatus, parvežtus iš užsienio šalių, per daugelį jo darbo metų sukauptus muziejuje ar turimus asmeninėje kolekcijoje.

 

 Nuotraukoje: D. Mikalauskienė džiaugėsi J. Malinausko parodai pristatytais vertingais  eksponatais.

 

This entry was posted in Be kategorijos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *