Šiaurės šalių bibliotekų savaitė Rūdiškių gimnazijoje

      Kai lapkritį Šiaurės šalis apgaubia tamsa, rengiame literatūros savaitę. Jaukiai pasislėpę nuo rudens darganos, užsidegame žvakes ir pasineriame į knygų pasaulį. Lapkričio 9-13 d.  Rūdiškių gimnazija dalyvavo nacionaliniame projekte ,,Šiaurės šalių bibliotekų savaitė“, kurios tema šiemet ,,Šiaurės šalys ir pasaulis“. Šviesos ir žodžio šventė tradiciškai pradedama garsiniais skaitymais, kasmet suburiančiais daugiau kaip 150 tūkstančių žmonių visoje Europoje.
     Mažiausi mokyklos mokiniai su mokytojomis skaitė Kristine Roskifte knygos ,,Visi iki vieno“ ištraukas ir kiekvienas vaikas galėjo pasakyti savo nuomonę apie situacijas, kurias girdėjo, perskaitė ir matė knygos iliustracijose. 2 a ir 2 b mokiniai dar ir nuspalvino  populiarius kūrinių veikėjus, turėjo atspėti, kokių tai knygų herojai (A. Lindgren, T. Janson ar K. Anderseno). Šokių  mokytoja  papasakojo apie tautinius skandinavų šokius. Mokiniai  įsitraukė į smagų šokio ritmą, mokėsi atkartoti žingsnelius. Dalyvaudami Šiaurės šalių literatūros savaitėje pradinukai  patyrė  daug gerų emocijų, pagilino savo žinias apie Šiaurės šalių kultūrą, jos savitumą.

Vyresnieji mokiniai  per  lietuvių literatūros pamokas su mokytojomis  skaitė ištrauką iš Jakob Wegelius knygos ,,Žudiko beždžionė“. 6 a klasės mokiniai ne tik aptarė perskaitytą tekstą, bet ir pasinaudojo puikia proga padiskutuoti, pasidalinti nuomonėmis, pasimokyti argumentuoti savo atsakymus, turėjo galimybę  prisiminti kitų Šiaurės šalių autorių knygas. I a klasės gimnazistai taip pat konstatavo, kad dauguma jų vaikystėje skaitytų knygų, išlikusių atmintyje, yra Šiaurės šalių rašytojų kūryba. Mokiniai diskutavo, kodėl Švedijoje, Danijoje, Suomijoje tiek puikių pasaulinio garso rašytojų vaikams, kuo ypatinga Šiaurės šalių literatūros tradicija. Juk puiku būtų, jei visoje Europoje vyktų Baltijos šalių literatūros skaitymai, – pasvajojo devintokai. 7 a klasės mokiniai svarstė, kokių dar neįprastų stebuklingų veikėjų galima sutikti keliaujant Visatoje, kurią valdo beždžionė, taip pat sukūrė spalvingus stebuklingų veikėjų piešinius. 5 b klasės mokiniai klausydami ,,Žudiko beždžionės“ iliustravo skirtukus ir dovanojo juos klasės draugams. Taip pat 5 a, 5 b klasės mokiniai lankstė laivelius ir keliavo į savo svajonių šalis. Rusų kalbos mokytoja  atvėrė vertimo dirbtuves – kartu su II a  klasės mokiniais iš lietuvių į rusų kalbą vertė  ištraukas iš Kristine Roskifte knygos  ,,Visi iki vieno“. Mokiniai turėjo puikią progą išbandyti vertėjo darbo specifiką. Bibliotekininkė  ir mokytoja  parengė viktoriną  „Svečiuose pas Pepę“. 4 a klasės mokiniams teko prisiminti, kas vyko A. Lindgren knygoje ,,Pepė Ilgakojinė“. Ši veikla mokiniams, matyt, buvo įdomi, nes jie norėtų dalyvauti ir kitose viktorinose.
    Gimnazijos skaitykla šią savaitę pasipuošė III a klasės mokinių darbų ekspozicija  ,,Naujas senų knygų gyvenimas“  ir  5 b klasės kūrybinių darbų paroda ,,Rudens spalvos“. Ačiū gimnazijos bendruomenei  už bendradarbiavimą ir  nuoširdžią pagalbą vykdant projektą „Šiaurės šalių bibliotekų sava
               
  Bibliotekos vedėja Galina Stanievič

 

This entry was posted in Be kategorijos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *