Spalvinga paroda Lazdijų gimnazijoje

,,Kūryba yra nuolatinis atsinaujinimas, nuolatinė kova, nuolatinis ieškojimas ko nors geresnio ir gražesnio“. (Vincas Mykolaitis-Putinas).
      Nuo 2022 m. rugsėjo 15 dienos Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos  skaitykloje galima susipažinti su lazdijietės Giedros Grėbliūnienės  unikalia  tapybos darbų paroda. Pristatydama save ir savo kūrybą, dailininkė rašo: „Mano profesija –   siuvėja, bet širdyje esu menininkė. Didžiausia mano įkvėpėja yra gamta. Dievinu jūrą, kalnus, debesis, gėles. Mėgstu fotografiją ir gerą muziką.” Pasak menininkės, tapyti ji pradėjo būdama 50-ies, „vadinasi, niekuomet nevėlu išbandyti kažką naujo, siekti savo svajonių“. 
     Giedra Grėbliūnienė dailės niekur nesimokė, išmoko tapyti savarankiškai. Tapo aliejiniais ir akriliniais dažais. Giedros Grėbliūnienės kūrybos pagrindas yra gamtos motyvai, mėgiamas žanras – peizažai, natiurmortai. Kurdama menininkė daugeksperimentuoja. Būna, pavyksta, būna, – ne. Tačiau smagu, kai „pamatai, kad išeina taip, kaip norisi“. Taip ji į savo širdį įsileidžia džiaugsmą. 
     Mažas skaityklos lentynas puošia nuostabūs ant drobės ir stiklo nutapyti įvairūs gamtos vaizdai. Beje,  parodoje eksponuojami medvilniniai   marškinėliai, dekoruoti tekstiliniais dažais. Piešiniuose vyrauja gėlės, drugeliai, gyvūnai, žmonių veidai ir kt. Ypač  lankytojus džiugina mielas besišypsantis buvusio lazdijiečio Marijono Mikutavičiaus veidas. Giedra nestokoja ir fantazijos užrašams ant marškinėlių: ji panaudoja gerai žinomas citatas, įdomias visuomenės veikėjų mintis.
     Šioje parodoje eksponuojama 13 autorės savitų paveikslų, kuriuos būtų galima pavadinti „Metų laikais”: jie džiugina lankytoją vasariškomis, rudeniškomis bei žiemiškomis spalvomis ir geromis emocijomis. Verta paminėti ir mandalas, kurias autorė piešė ir dėl grožio, ir dėl suteikiamos dvasinės ramybės. Daugumoje autorės kūrinių dominuoja itin švelnios bei subtilios spalvos. Ramios spalvos atsispindi ir paveiksluose „Tyla“, „Auštant“ ir „Kalnų upė“. Tačiau menininkė nevengia ir paeksperimentuoti, t. y. pažaisti su ryškesnėmis spalvomis. Iš ryškesnių darbų verta paminėti „Parkas rudenį“, „Mėnesiena“. Visi kūrėjos paveikslai tarsi virpa gamtoje –  jie kupini spalvų, šešėlių, netikėtų kontrastų.
    Giedros fantazijos ir rankų vaisiai – ant stiklo, porceliano tam tikrais dažais išpieštos gėlės, įvairūs lapeliai, žuvys… Veržli menininkė, šių metų vasarą besisvečiuodama  Jungtinėje   Karalystėje, Velse, ant jūros kranto rado daug gražių spalvų bei formų akmenėlių.  ,,Sakoma, kad akmenys turi savo veidą. Akivaizdu, jog akmenėlio forma diktuoja piešinį“, – atvirauja Giedra. Akmenis ji spalvina akriliniais dažais, o vėliau prie jų priklijuoja magnetukus. Štai jums ir suvenyras iš užjūrio kelionių! Gera, kai graži idėja virsta realybe. Ir vienas po kito į moters kolekciją gulantys paveikslai, dekoruotas stiklas, piešimas ant marškinėlių, akmenėliai tampa atgaiva sielai. 
      Kviečiu lankytojus apsilankyti gimnazijos skaitykloje ir susipažinti su lazdijietės Giedros Grėbliūnienės nepakartojamais darbais. Paroda veiks iki spalio 31 dienos.

Bibliotekininkė  Daiva Mikalauskienė

 

 

This entry was posted in Be kategorijos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *