PARODA „LAIKAS PASIPUOŠTI“

                
           Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos skaitykloje šiuo metu galima susipažinti su nepaprasto grožio kūriniais – mokytojos Liudvikos Kupstienės rankų darbo papuošalais.  Parodą pavadinau  „Laikas pasipuošti“, nes atšilus orams daugelis moterų nori atrodyti gražiai ir dėl šios priežasties jos mėgsta įvairius papuošalus. Beje, papuošalai – geriausi moterų draugai. Papuošalus jos renkasi pagal savo stiliaus supratimą ir derina prie aprangos, o tinkamai parinkti papuošalai padeda atrodyti dar gražiau. 
            Skaitykloje eksponuojama daugiau kaip 50 išskirtinių  dirbinių (akmenėlių vėriniai, apyrankės, auskarai), kurie lankytojus traukia įmantriomis detalėmis, įvairiausiomis formomis bei natūralumu. Liudvika Kupstienė labai išradinga, todėl dažnai iš įvairių detalių sukuria stulbinamai atrodančius papuošalus. Karolių, auskarų bei apyrankių  vėrimas iš įvairių akmenėlių mokytojai – įdomus ir žavingas laisvalaikio pasaulis. Šis užsiėmimas lavina vaizduotę, formuoja meninius įgūdžius, skatina kūrybiškumą. Iš tikrųjų kiekvienam darbui sukurti reikėjo fantazijos bei kruopštumo, todėl karoliai, auskarai, apyrankės tokie originalūs, žavūs. Jiems padaryti naudojami ametistai, opalai, agatai, jaspiai, rodonito akmuo, kuris puoselėja švelnumą, jautrumą; rožinis kvarcas, kuris stiprina moterišką žavesį. Pasak meistrės, populiariausias akmuo, kurį mėgsta moterys, yra agatas. Jo gamtoje randama pačių įvairiausių spalvų, todėl jis moterims labai gražus ir atrodo magiškai. ,,Akmuo padeda žmogui bet kokioje situacijoje pamatyti, suprasti esmę, pažvelgti į praeitį, o svarbiausia – suprasti dabartį“, – sako mokytoja . Ji nevengia naudoti ir kitų natūralių akmenukų, tokių kaip jaspis, „Kairo naktis“, opalitas, turkis, opalas, mėnulio akmuo, koralas  ir kitų.  Ji, vedama kūrybinės mūzos, nepaliaujamai kuria vis naujus papuošalus. Įgyta patirtis leidžia atrasti vis naujus akmenis bei jų formas. Daryti tokius dirbinius, pasak mokytojos, yra greičiau hobis, bet ne verslas.

Labai dažnai akmenis žmonės renkasi pagal savo Zodiako ženklą, pagal kurį galima nustatyti ir jo pritaikymo perspektyvas. Šie gamtos sukurti turtai turi giliai slypinčias reikšmes, skleidžiančias energiją. Kiekvienas mokytojos Liudvikos Kupstienės sukurtas papuošalas patraukia akį ir sužavi unikalumu. Kaip pati mokytoja teigia, „ šis užsiėmimas – tikras malonumas, kuriam reikalingas kūrybinis įkvėpimas ir gera nuotaika“.

Manau, kad parodos lankytojai, užsukę į skaityklą, savo akimis pamatys vėrinių, auskarų, apyrankių patrauklų ir užburiantį grožį, galbūt  pajus jų galią ar net gydomąsias savybes.      Paroda veiks iki birželio 15 dienos.

                                                                                       Bibliotekininkė Daiva Mikalauskienė

This entry was posted in Be kategorijos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *