Lėlės Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos bibliotekoje

      Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos skaitykla šią savaitę pasipuošė unikaliomis rankų darbo interjerinėmis  lėlėmis, kurių autorė minėtos gimnazijos  anglų kalbos mokytoja Jelena Talandienė. Mokytojos kūrybinių darbų spektras gan platus – nuo įvairių megztų rankdarbių, papuošalų bei aksesuarų, daiktų dekoravimo iki  vilnos vėlimo, galiausiai – interjerinių ir buduarinių lėlių siuvimo. Lėlių kūrimas – yra be galo įdomus, savitas kūrybos žanras, reikalaujantis  kūrybiškumo, meninio išradingumo, išmonės bei begalinio kruopštumo. 
       Jelenos Talandienės sukurtos lėlės nepanašios į parduotuvėje esančias. Kurdama šias lėles, mokytoja pasitelkia į pagalbą  mezgimo, siuvimo, siuvinėjimo, piešimo ir lipdymo įgūdžius. Anot jos, svarbu veido struktūra, spalvų suderinamumas,  lėlės emocija, mimika. Visos Jelenos lėlės – skirtingos. Kiekviena tarsi pasakoja savo gyvenimo istoriją. Skaityklos vitrinoje  „apsigyveno“ 13 nepakartojamo grožio lėlių, kurios „užbūrė“ ne vieną lankytoją.  

       Žvelgdami į tokias lėles, gauname peno ir protui, ir jausmui. Ryškiaspalviais drabužiais pasipuošusios, kepurėtos viešnios tiesiog spindi gyvybingumu ir netikėtomis išraiškomis. Kiekviena savita, išjausta, išraiškinga… 
       Kūrėja supranta, kad meninė kūryba yra sąmoningas suvokimas, kad menas tobulina pasaulį, slopina agresiją, mažina nerimą, skatina norą ir kitiems kažką kurti. Mokytojos lėlės ne tik sužadina grožio jausmą, bet ir norą tokią lėlę turėti namuose. 
       Mokytojos Jelenos Talandienės meilė kūrybai, menui  yra jos neatsiejamo dvasinio gyvenimo dalis. Dabar, kai mūsų gyvenimas gerokai sumaterialėjęs, o šiuo metu net pilnas agresijos ir karo baisumų, tautos menininkai, kūrėjai, turi kviesti žmones mylėti, kurti, dalintis savo patirtimi, išmintimi, eksponuoti ir rodyti savo kūrybinius darbus.
      Tokia besišypsanti lėlė, tarsi užsimezgęs gyvybės žiedas, reiškia vienos kartos palikimą kitai kartai. Kadaise Vydūnas yra pasakęs: „Mylėk, kas gražu Mene ir Gamtoje“. 
      Paroda gimnazijos skaitykloje veiks iki balandžio 5 dienos. Maloniai kviečiame užsukti!

 

                                                                 Bibliotekininkė Daiva Mikalauskienė

                                          

This entry was posted in Be kategorijos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *